Ovo je rana verzija aplikacije i vaše povratne informacije su nam od velike pomoći!
Ostavi komentar
Tražilicu su izradile stranke Možemo! Zagreb je NAŠ! i Za Grad

O projektu

Stranke Možemo!, Zagreb je NAŠ! i ZA GRAD na ovim vam stranicama predstavlja projekt “Otvoreni akti”. Projekt predstavlja jednostavniju, bolju i transparentniju tražilicu svih gradonačelnikovih donesenih akata. Dok su postojeće web stranice za pretraživanje gradonačelnikovih akata Zagreba, Splita i Rijeke izuzetno nepregledne i nedostojne 21. stoljeća, naša tražilica nudi preglednije sučelje s više opcija kako bi olakšalo građankama i građanima pristup podacima. Ovaj projekt predstavlja samo mali dio onoga što možemo i hoćemo napraviti na području digitalizacije i transparentnosti javne uprave, počevši od akata gradonačelnika Zagreba, Splita i Rijeke.

Umjesto pokušaja zataškavanja sumnjivih odluka, loših sučelja i kompliciranih procedura, “Otvoreni akti” su jednostavna i transparentna tražilica koja omogućuje pretraživanje ne samo i originalnih stranica, nego i svih PDF i Word dokumenata povezanih s donesenim gradonačelnikovim aktima – nešto što do sada nije bilo moguće. Kao jedan izdvojen primjer, dok pretraga za termin “praška” na originalnoj stranici vraća samo tri rezultata, Otvoreni akti pronalaze taj termin u 270 dokumenata, uključujući i Word dokumente koji spominju razne otpise nenaplaćenih potraživanja na adresi Praška 2 (što može ili ne mora biti sumnjivo, na novinarima je da se poigraju s rezultatima – slučajno se radi o adresi na kojoj je i prostor stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti). Otvoreni akti također omogućuju i naprednu pretragu uključivanjem i isključivanjem željenih termina ili cijelih fraza te filtriranje po datumu. Projekt je naš poklon svim novinarkama/ima, istraživačima/icama i građankama/ima u nadi da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije i za postizanje transparentnije javne uprave kakvu Zagreb, Split, Rijeka, ali i cijela Hrvatska zaslužuju.

Smatramo da je pravo vrijeme za ovakve projekte upravo sad, jer je za čak 92% administrativnih procesa u Hrvatskoj u 2020. još uvijek bilo potrebno osobno ispunjavati i predavati papirnate obrasce na šalterima. U ovoj smo domeni iza brojnih drugih europskih zemalja koje su došle dalje u procesu digitalizacije.

Ovo je projekt otvorenog koda financiran iz naših vijećničkih i zastupničkih naknada te radom naših članova i simpatizera.

Ako želite podržati naš rad i otvoreniju i učinkovitiju javnu službu, podržite nas na predstojećim izborima. Glasajte za Možemo! zeleno-lijevu koaliciju, donirajte našoj kampanji, koristite Otvorene akte i podijelite ih sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Hvala na podršci!